Pogledajte ceo članak

Crna Gora / Prokletije. Dolina Grbaje-Bogićevica-Ridsko jezero-Visitor-dolina Grbaje

12 сеп 23
Radoslav (Alp)
Nema komentara
Dužina treka: 131
Tip treka: Kružni
Lepota treka:
Vrsta motora: Dual sport
Težina treka: Lak do srednje težak
Datum vožnje: 15,07,2023.
Vozili: Radoslav
Bitne napomene: Tura koju sam hteo davno da uradim ali sam je stalno odlagao jer je imala (po mom mišljenju), dosta asfaltnih deonica a ja nemam motor za to. Ipak sam se nakanio i nisam se pokajao. Prelepi prokletijski tereni i vrhovi pružaju puno lepih vidikovaca. Pogled dopire od mora preko Žijeva do Durmitora. Izuzetno!
Preuzmi trek u KML formatu:
Dolina Grbaje (Prokletije, Crna Gora). U Grbaji nisam bio zadnjih 10 godina. Na moju žalost dosta je urbanizovana ali glavni utisak ostaje isti. Kada prilazite Grbaji, imate utisak da ulazite u razglednicu.
Prilaz prema prevoju Bogićevica. Ove zime sam sa par prijatelja ovde bio na turno skijanju. Zimi sve drugačije izgleda, zato se mora doći i leti.
Put je uglavnom dobar, sa par kaljuga gde se seče sa lokalnim potocima koji hrle ka dolini.
Prevoj je granica između Crna Gore i Kosova. Tu zatekoh dvojicu kosovskih graničara kako lenčare. Jedan od njih priča srpski, kaže radio je u Beogradu davno :). Htedoh da pitam „el kod vuka?“, ali sam se uzdržao, da nebih uvredio službeno lice 😉

Grupa planinara sa kosovske strane je krenula po grebenu pa su dobili nalog da ih isprate. Vidi se da im nije drago zbog toga ali takav je posao. Inače prilično ljubazni.

Tom linijom ide i medjunarodni planinarski put, koji je dosta prometan. Dok sedimo na uređenoj klupici, pored nas prolazi par planinara iz nemačkog govornog područja. Ne obraćaju pažnju na nas, niti ih graničari nešto pitaju. Pozdravim se i odlazim.

Pogled prema Kosovu
Mreža planinarskih staza.
Nastavljam dalje, put me vodi izohipsom prema Ridskom jezeru.
I evo ga. Ušuškano u gustoj četinarskoj šumi. Do njega sa gornje strane vodi planinarska staza.
Sedim neko vreme i uživam. Vetar i cvrkut ptica. Kad začuh nekoliko planinara kako prilaze donjom stazom, krenuh svojim putem.
Sad mi je cilj da se spustim u dolinu i sa druge strane popnem na Visitor, vrh do 2.211 m.
Ovo je bio jedan od onih dana kada je sunce nemilosrdno peklo, a ja se znojav borio sa gravitacijom. Ipak, odustajem od glavnog vrha, tu pored mene je sporedni od jedva 2.000 metara, ali se ipak moram sa njim zadovoljiti.
Pogled na Visitor i Plavsko jezero.

Ostavite komentar