Pogledajte ceo članak

Istočna Srbija – Stara planina: Babin Zub-Midžor-Vražija glava-krvave bare-ponor-Dojkinci

05 окт 20
Radoslav (Alp)
3 komentara
Dužina treka: 67 km
Tip treka: Linijski
Lepota treka:
Vrsta motora: Enduro/cross
Težina treka: Težak
Datum vožnje: 05,09,2020
Vozili: Nikola, Igor, Radoslav
Bitne napomene: Stara Planina je verovatno najbolje što u enduro srbiji možete naći. Vožnja grebenima na 2.000 metara, fantastični vidikovci koje viđate samo na Explorer ili National Geografic kanalu, guste četinarske šume, obilje potoka i vodopada a onda i prikladne težine koje začine ovu vrstu vožnje, sigurno je iskustvo koje se dugo pamti. Ovaj trek počinje od skijališta Babin Zub, prati graničarsku stazu preko Midžora i Vražije glave, silazi na sedlo Krvave Bare, ponovo se penje na greben prema Koprenu i Ponoru i na kraju silazi u mirnu i bezbednu dolinu prema Dojkincima. U delu staze koja od Midžora prilazi Vražijoj glavi ima nešto pristojnih tehničkih težina i stepenastog terena (zato ovaj trek ima jaku težinsku ocenu). Ostali deo staze je uglavnom psihološki naporan jer traži apsolutnu koncentraciju ali ne i tehnički. Od impresija tog dana će vam oči svetleti još dugo, dok vas iscrpljene ne uhvati dubok san. Uz grebene Vrtiboga, zavojskog jezera i šumske puteve prema Babinom Zubu, sigurno čini jedan od kremova enduro ugođaja u Srbiji.
Preuzmi trek u KML formatu:
Midžor (2.169 m), pogled na sever
Midžor, pogled na jug
Pogled na Stražnu Čuku, levo je Kopren (1.963 m)
Prilaz Vražijoj Glavi. Tehnički problemi nisu zanemarljivi, zato samo polako 🙂
(foto: Igor Nedeljković)
Foto: Igor Nedeljković
A ponegde je potrebna i „pomoć prijatelja“
(foto Igor Nedeljković)
(foto Igor Nedeljković)
(foto Igor Nedeljković)
Razrovani put prema Koprenu (foto Igor Nedeljković)

3 komentara

  1. Sasa 11 јануара, 2021 at 4:18 pm

    Postovani Kolega
    Imao bih jedno pitanje koje se ne tice detaljno ovog treka ali se tice Stare Planine. Ineresuje me put od Babinog Zuba do Toplog Dola i nazad. Pre svega interesuje me tezina treka sa teskim motorima tipa BMW-GS ili Yami Supertenere. Unapred ti se zahvaljujem na odgovoru.
    Posdrav Sasa

    • Alp 11 јануара, 2021 at 5:23 pm

      Poštovani Saša,
      iskreno se nadam da je vaš gs neki od lakših modela (tipa Certao ili sl), a ne onaj koji mi prvo pada na pamet od 250 kg. Ako je motor do 180 kg, mislim da nebiste trebali imati problema (u suvim danima), u drugom slučaju vam nebih preporučio. Prvih par kilometara od Babinog Zuba prema Toplom Dol-u ima strmine, kolotraga i gaženja par potoka, gde može biti i blata. Dublje u dolini, taj put se normalzuje.
      Ipak, tih nekoliko kilometara šodera ne zaslužuju potencijalni stres, napor i popravke na teškom motoru.
      Opet, ljudi sa gs-om izvode svakojake akrobacije (yutube je pun istih), ali realno to je izvan mojih mogućnosti.
      Pozdrav, Radoslav.

  2. Saša 11 јануара, 2021 at 8:05 pm

    Radoslave hvala na opširnom odgovoru, nazalost samo si potvrdio moje strahovanje. Radi si o malo lakšem modelu 238kg . Ipak ću obići Babin Zub i Topli Do, samo naravno lakšim putem sigurnost mi je malo bitnija od avanture pogotovo kad se uzme u obzir da ću najverovatnije putovati sam. Pozdra

Ostavite komentar