Pogledajte ceo članak

Okolina Ljubovije – jun 2020, prvi dan

23 јун 20
Igor (Icatenej)
, , , , ,
Nema komentara
Dužina treka: oko 100 km
Tip treka: Kružni
Lepota treka:
Vrsta motora: Enduro/cross
Težina treka: Srednje težak
Datum vožnje: Jun 2020
Vozili: Radoslav, Maja, Igor
Bitne napomene: Ovaj trek je jedan u nizu kružnih trekova oko Ljubovije koji je sa varijacijama vožen u više navrata i deo je dvodnevne vožnje (zgodno za organizaciju vikendom). Trek je velikim delom pogodan i za teže enduro motore sa adekvatnim gumama (pod adekvatnim gumama podrazumevamo gume sa kramponima), međutim, postoji nekoliko sekcija koje nisu pogodne za teže motore posebno ako je bilo obilnijih padavina neposredno pre planirane vožnje. Trek obilazi nekoliko karakterističnih lokacija Ljubovijskog kraja i zaleđine ka Peckoj i Valjevu (Sokolac, Sokolsku planinu, Tisovik, Medvednik, klisuru Ljuboviđe itd.). Ukoliko budete vozili po lepom danu, uživaćete u prelepim vizurama Azbukovice i Podrinja a budite sigurni da vam neće faliti ni adrenalinske zabave...
Preuzmi trek u KML formatu:

Trek počinje u Ljuboviji, odakle posle par minuta vožnje asfaltom skreće na šumski put ka selu Drabić.

Šumski put ka Drabiću
Ka Drabiću

Vozači sa težim motorima ili neadekvatnim gumama, odmah ovde naići će na problem, jer iz potoka kreće intenzivan uspon po putu koji je voda u najvećoj meri odnela tako da su ostali samo duboki kolotrazi i vododerine.

Uspon iz Sastavaka ka Drabiću
Uspon iz Sastavaka ka Drabiću

Trek prolazi iznad Drabića i vodi dalje prema Sokolcu, povremeno izlazeći na grebene i pružajući priliku za dobre fotografije.

Pogled ka Soko Gradu
Pogled ka Soko Gradu

Na celom potezu od Ljubovije do Soko Grada, u zavisnosti od padavina moguće je da vas na pojedinim sekcijama dočeka ozbiljno blato…

Prevoj na Sokolcu
Prevoj na Sokolcu
Ka Soko Gradu
Ka Soko Gradu

Prvu pauzu možete da napravite baš na Soko Gradu – tu ima jak izvor sa odličnom, hladnom vodom.

Pogled sa Soko Grada
Pogled sa Soko Grada

Trek dalje nastavlja prema Sokolskoj Planini, odnosno njenom najvišem vrhu Rožnju. Nekada je moglo da se dođe motorom do samog vrha, a sada su prilazi potpuno zatvoreni privatnim ograđenim imanjima. Pretspostavljam da je i dalje moguće ostaviti motor u podnožju pa peške pored ograda ili nekom stazom doći do vrha. Nismo ovog puta stajali da proverimo već smo nastavili dalje ka Carini i Proslopu.

Na padinama Sokolske Planine
Na padinama Sokolske Planine
Na padinama Sokolske Planine - ka Carini
Na padinama Sokolske Planine – ka Carini
Pogled sa Carine ka drinskoj dolini
Pogled sa Carine ka drinskoj dolini

Stotinak metara od mesta gde izađete na Proslop (na magistralni put Ljubovija – Pecka), nizbrdo prema Ljuboviji, imate još jedan dobar izvor. Trek od Proslopa odličnim grebenskim makadamom nastavlja ka Tisoviku i Medvedniku sa jednim odvajanjem do vidikovca iznad Proslopa, koje predlažem da ne preskačete.

Iznad Proslopa
Iznad Proslopa
Iznad Proslopa - pogled u daljini na Medvednik
Iznad Proslopa – pogled u daljini na Medvednik

Od ovog vidikovca nastavljamo dalje preko Tisovika i Suvodanja do podnožja Medvednika.

Ka Tisoviku
Ka Tisoviku
Pogled sa grebena na Skadar i Dragodol
Pogled sa grebena na Skadar i Dragodol
Ka Suvodanju
Ka Suvodanju

Glavna zabava na ovom treku kreće kad se spustite u podnožje Medvednika i krenete uz reku Zavojšnicu.

Uz reku Zavojšnicu
Uz reku Zavojšnicu

Ovde vozači sa težim motorima (i oni sa lakšim koji nisu zainteresovani za hard enduro) mogu da isprate očigledan šumski put kojim će obići korito Zavojšnice (čak i tim putem, uspon za pojedine može biti komplikovan). Ostali koji odluče da isprate trek, imaće priliku za finu adrenalinsku injekciju… Šta vas očekuje, možete pogledati na video snimku ispod:

YouTube video

Kad se iskobeljate iz Zavojšnice, imate par kilometara dobrog makadama do Kedine vode odakle kreće dooooobar uspon na sam vrh Medvendika. Stanje ovog uspona može biti vrlo promenljivo u zavisnosti od oborenog drveća, padavina, odronjenih stena i slično, a sam uspon je strm i kamenit. Obratite pažnju u svakom slučaju…

Pogled sa Medvednika na severoistok
Pogled sa Medvednika na severoistok
Uspon ka vrhu Medvednika
Uspon ka vrhu Medvednika

Spust na drugu stranu je izrazito strm, sa krupnim tucanikom, tako da je potrebna koncentracija.

Spust sa Medvednka
Spust sa Medvednka

U ovom trenutku već nas je hvatalo veče, tako da smo se najbržim putem, kroz klisuru reke Ljuboviđe, vratili ka Ljuboviji. Usput ako još za dana naiđete, ne propustite da se slikate na Rimskom mostu preko Ljuboviđe.

Rimski most
Rimski most

Ostavite komentar