Uputstvo za korišćenje sajta

Dobro došli na sajt ENDURO-BALKAN.COM. Nadamo se da ćete ovde pronaći zanimljive trekove ili druge korisne informacije za planiranje Vaše enduro vožnje na području Balkana. Da bi Vam snalaženje na sajtu bilo što jednostavnije, molimo Vas da uzdvojite trenutak vremena i upoznate se sa osnovnom logikom sajta.

Materijal vezan za trekove grupisan je po regijama i ujedno strukturiran po nekim osnovnim karakteristikama treka među kojima su:

  • dužina treka
  • za koji tip motora je trek pogodan
  • težina treka (za odgovarajući tip motora)
  • vrsta treka (linijski ili kružni)
  • lepota treka

Spisak trekova možete dobiti ili direktnim izborom neke regije ili pretragom.

Početna strana
Početna strana

Ukoliko kliknete na meni „Pretraga“, dobićete formu u okviru koje možete uneti pojam za pretragu i dodatno podesiti filter prema karakteristikama treka. Ujedno na ovoj strani prikazan je i „oblak“ pojmova na koje možete direktno kliknuti i dobiti trekove vezane ze te pojmove.

Pretraga
Pretraga

Koji god metod da izaberete, dobićete spisak trekova koji odgovaraju zadatim parametrima pretrage.

Spisak trekova
Spisak trekova

Klikom na naziv treka ili sličicu pored, prikazuje se konkretan trek sa svim svojim bitnim karakteristikama, opisom, slikama, mapom itd… Sam trek možete da preuzmete klikom na ikonicu „KML“ iznad mape. Trek ne mora obavezno da bude u KML formatu, već može da bude i u KMZ ili GPX formatu (autori koji postavljaju trekove obično ih postavljaju u formatu kako su ih snimili ili u formatu koji sami najčešće koriste – to u svakom slučaju nije problem jer postoje brojni konverteri a i najveći broj aplikacija za GPS koristi bilo koji od navedenih formata).

Prikaz treka
Prikaz treka

Trek možete dosta detaljno pregledati na prikazanoj mapi na samom sajtu. Predlažemo Vam da prilikom pregleda treka, klikom na ikonicu u gornjem, desnom uglu mape uđete u prikaz mape preko celog ekrana (full screen). Na taj način, vrlo detaljno možete pregledati/analizirati trek. Sam prikaz mape možete promeniti sa „teren“ što je podrazumevani prikaz na „satelit“ klikom na odgovarajuću opciju u gornjem levom uglu mape.

Map fulscreen
Mapa u prikazu na celom ekranu